De Meander is een kanjerschool. De leerkrachten hebben hiervoor een opleiding gevolgd en zijn kanjertrainers. De lessen van de kanjertraining worden in alle groepen gegeven. De verhalen en de lessen groeien met de leeftijd van de kinderen mee.
Waarom de Kanjertraining?
Mensen, volwassenen en kinderen, hebben het verlangen ‘erbij te horen’. ‘Erbij horen’ vergt bepaalde sociale vaardigheden die het ene kind beter gebruikt dan het andere kind. De Kanjertraining leert kinderen de sociale vaardigheden die nodig zijn om opgenomen te worden in de groep. De kanjertraining is voor ons meer dan een methode, het is hoe we met elkaar omgaan waarbij de 5 vaste afspraken de basis vormen:
- We vertrouwen elkaar
- We helpen elkaar
- We werken samen
- We hebben plezier
- We doen mee
Op de Meander besteden we veel tijd en aandacht aan de basisvakken: lezen, schrijven, taal en rekenen.
Goed kunnen lezen vormt de basis voor het goed kunnen uitoefenen van de rest van de vakken op onze school. In groep 3 wordt een start gemaakt met het leren lezen. In de groepen 3, 4 en 5 ligt het accent op het zo vlot en goed mogelijk hardop lezen, het zogenaamde technisch lezen .In de groepen 6 t/m 8 wordt het tekstbegrip en het maken van samenvattingen steeds belangrijker. We spreken dan van begrijpend en studerend lezen.
Vanaf groep 3 wordt een start gemaakt met het schrijven. In de groepen 4 t/m 6 worden de schrijfpatronen steeds vaster ingeoefend. In de groepen 7 en 8 besteden de leraren aandacht aan de ontwikkeling van een persoonlijk handschrift.
Taal is voornamelijk gericht op het uitbreiden van de woordenschat, het in een correcte volgorde samenstellen van een zin, het leren luisteren, het leren schrijven van een verhaal (stellen), het leren spreken en het correct leren spellen. In de groepen 1 en 2 is taal voornamelijk gericht op leren luisteren en spreken en het uitbreiden van de woordenschat. De overige taalonderdelen komen later in de groepen 3 tot en met 8 aan bod.
Het rekenen bestaat niet alleen uit tafels leren, optel- en aftreksommen, vermenigvuldigingen, staartdelingen en breuken. De kinderen leren met name de hiervoor genoemde technieken toe te passen, door het oplossen van praktische problemen die ze in het dagelijks leven tegenkomen.
We vinden de driehoek leerling/ ouder/ school belangrijk. We werken met een gesprekkencyclus op maat, waarbij de leerlingen van groep 3 (halverwege het schooljaar) ook een rol hebben.
We willen de lijntjes graag kort houden. U kunt altijd contact opnemen met de leerkracht(en) van uw kind(eren), zij staan altijd voor u klaar.
We willen een laagdrempelige school zijn. Als de deuren van de directiekamer open staan, dan kunt ook hier terecht als u een vraag heeft.
Op De Meander leert uw kind vanaf groep 1 spelenderwijs omgaan met de computer. De computer is volledig geïntegreerd in het onderwijs aan de kinderen. De kleuters maken gerichte oefeningen op een iPad. Vanaf groep 3 werken de kinderen op een mini-laptop, waarop zij diverse programma’s ter aanvulling van het reguliere lesprogramma maken. Vanaf groep 4 werken de kinderen met Snappet. Snappet is een digitaal programma voor reken-, taal-, woordenschat-, spellingonderwijs en begrijpend en studerend lezen.
De Meander wil kinderen een samenhangend geheel van vaardigheden meegeven, waardoor ze optimaal kunnen functioneren in de 21ste eeuw. Voor het vak- en vormingsgebied ‘culturele vorming’ biedt de school, voor de kinderen van groep 1 t/m groep 8, een in doorgaande lijn opgebouwde lessencyclus op het terrein van toneel, dans, acrobatiek en cultureel erfgoed. Met betrekking tot dit laatste bezoeken kinderen musea en gaan op excursie bij bedrijven.
Brede School De Drait biedt voor kinderen met een bovengemiddelde intelligentie de plusklas aan. Deze groep kinderen, vanaf groep 3, krijgen een specifiek programma, gericht op leren leren, leren denken en leren leven. Er wordt gewerkt met het activeren van de hogere denkstrategieën uit de taxonomie van Bloom (analyseren, evalueren en creëren), het ontwikkelen van executieve functies zoals plannen, organiseren, doorzetten, (zelf)reflectie, doelgericht gedrag, omgaan met perfectie/faalangst en samenwerken.